Fraud Blocker Амигуруми: японското изкуство за плетене на кукли с пълнеж - PERFORMANCE YARN

Амигуруми: японското изкуство за плетене на кукли с пълнеж

amigurumi

amigurumi

Що е то амигуруми?

Когато чуят думата прежда, повечето от нас си представят функционални плетива като жилетки, пуловери, чорапи, ръкавици и одеяла. Асоциацията с плетенето пък е баба с блага усмивка, която чете от мистериозни схеми с големите си диоптърни лупи и размахва куки в захлас с кълбо прежда в скута.

Какво ако ви кажем, че в това, за което ще си говорим по-долу, няма нищо практично и въпреки това през 2006 г. най-големият сайт за ръчно изкуство Etsy.com го обявява за най-популярния артикул, чиято цена може да достигне 100 долара?

Става дума за японското изкуство за плетене на малки животинки, предмети от бита и антропоморфни създания амигуруми. Наименованието произлиза от японските думи “ами” – плета (на една или две куки), и “нуигуруми”, което означава кукла с пълнеж.

Създаването на кукли от плат, каквито са нуигуруми, съществува от векове в различните култури, но плетенето на такива тръгва от Япония в периода след Втората световна война.

Както вече споменахме, амигуруми нямат практическа, а единствено естетическа полза. Целта им е да носят радост с очарователния си външен вид и ярките цветове, а причината за това се корени в историята, която ще ви разкажем по-долу.

Как и защо се ражда това изкуство?

Япония притежава богата традиция що се отнася до текстила, особено в лицето на изкуството за направа на кимона, но плетенето не е местно занимание. Началото поставят самурайските воини, които плетат чорапи с пръсти, с цел повече свобода на движение. В продължение на много години те са единствените, които създават кръгообразни плетки (които са в основата на амигуруми).

Амигуруми са малки и сладки, но имат голямо културно значение. Напишете думата в търсачката и ще видите, че те са навсякъде – милиони от тях. Като феномен това изкуство набира популярност бавно от 50-те години на миналия век. Точно по това време японската култура се стреми към миловидните характеристики в стил кавай, в лицето на персонажи като Hello Kitty – сладко бяло коте с малка панделка на едното ухо. Всичко го познаваме, нали? Знаете, в края на Втората световна война атомни бомби са пуснати над Хирошима и Нагасаки, умират хиляди невинни, а страната, съкрушена от случилото се, се признава за победена. Новата култура на “миловидността” служи като маска за справяне с всички преживени зверства.

Трябва ли амигуруми да отговаря на определени условия?

В японския език няма отделна дума за плетене на една и две куки. Ето защо повечето амигуруми (особено японските) се изработват на една кука, но плетенето им на две също е валидна форма на това изкуство. За направата им обикновено се използва прежда и се плете с малки по размер куки, с което се цели стегната плетка, която да запази пълнежа в тъканта. За целта обикновено се използва вата, но в тях може да бъде поставено всичко, което ще им придаде форма (гумени топки, телчици и т.н.). Под пълнежа могат да бъдат поставяни пластмасови пелети за разпределяне теглото в долната част на фигурата.

Тези малки приятели обикновено се изплитат на отделни спираловидни части, които се пълнят и пришиват една към друга, но в това също има изключение (когато куклата има само глава и торс, тя може да бъде изплетена на един дъх).

Първоначално куклите са малки по размер, притежават сферична непропорционално голяма глава, разположена върху цилиндрично тяло с малки и къси крайници. Извън Япония този стил, наподобяващ карикатура, обикновено бива наричан “чиби”.

Лицето на оригиналното амигуруми притежава отличителни черти: очите са значително раздалечени, а устата е разположена директно между тях. Това създава онова характерно сладко изражение в стил “кавай”. (“Кавай” е японската дума за сладък.) Можете да забележите тези характерни особености из цялата японска култура.

Днес те могат да бъдат във всякакви форми и размери, а в чертите им няма строго определени правила. Пришийте лице и придайте характер на вашата шапка и тя също ще е амигуруми.

Особености в схемите

Традиционно на Запад плетем по схеми, написани на абревиатурен език, които ни инструктират как да създадем определени кройки, а без снимка на предварително създадения артикул, не можем дори да си представим крайния резултат.

Японците, които нямат предишна традиция в плетивото, изобретяват не просто ново негово приложение в своята култура, но и нов начин за написване на схеми. Както знаем, тяхната писменост съдържа картини и символи, ето защо и бодовете се представят по същия начин. Схемите са проектирани като пълна картина на това как се очаква да се развие моделът стъпка по стъпка.

Амигуруми могат чудесно да служат за детски играчки, но те обикновено се ценят, купуват или правят от и за възрастни.

Можем да кажем, че тази малка субкултура преживява своя бум през 2003 г., когато навлиза масово в западната култура, а през 2007 г. първите книги-ръководства започват да превземат рафтовете. От онзи момент насам плетенето вече не е просто техника за създаването на практични облекла – то е забавление и ние го обичаме!

Позабавлявайте се и вие като създадете ваше собствено амигуруми с помощта на нашия комплект, в който сме ви приготвили всичко необходимо за целта ТУК >>>

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *