Fraud Blocker Дали мъжкото плетене е новата Йога? - PERFORMANCE YARN
Плетенето-новата мода при мъжете

От уроци по плетене за мъже до затворнически програми, фестивални срещи и организации на местно ниво, все повече мъже захвърлят стереотипите, подхващайки преждите и куките и оформят ново плетачно движение!

Все повече мъже плетат. Това е факт. Като започнем от Луи Бориа, основателя на Brooklyn Boy Knits, чиято снимка доби изключителна популярност през декември 2017г., когато беше заснет да плете в нюйоркското метро от бродуейската звезда Френчи Дейвис, и стигнем до Жерард Алт, ливърпулецът, който основа местната организационна група “I Knit London.” – броят на мъжете, които плетат нараства.

Въпреки, че плетенето често добива репутация на по-скоро “женски” занаят, скорошното възраждане на мъжете плетачи преобразява начина, по който гледа на него широкият свят. Нужно е просто да потърсите #maleknitters в Instagram, за да откриете цяло общество от мъже, които обожават да плетат! Холивудският актьор Раян Гослинг дори признава, че за него “съвършеният ден” неизменно би включвал плетене!

Великобританският универсален магазин John Lewis дори стартира свои собствени плетачни курсове за мъже благодарение на ръстът на масовия интерес. А определени места за плетене се появиха в Camp Bestival, както и на наградите Brit Awards 2010 – закотвяйки тенденцията в поп културата!

В Бразилия например, повече от стотина мъже затворници, от затвор с максимални мерки за сигурност, станаха “професионални плетачи” благодарение на проекта “Лотосов Цвят”, основан от модният дизайнер Ракел Гимареас.

Първите мъже плетачи

Въпреки, че мъжкото плетене изглежда като нова мода, историята ни разкрива, че мъжете са били на чело на популяризирането на плетенето на ръка! Всичко започва от морските търговци в Близкия изток около втори век на новата ера, които откриват нова техника в плетенето, създавайки рибни мрежи от прежда и някои от най-старите плетени находки в древен Египет.

През средновековието, плетенето на дрехи става толкова важно, че биват създадени специални работни дружества по плетене, с цел защита на работниците и регулиране на търговията. Тъй като много момчета изпълняват дълги 6-годишни стажове в областта, плетенето става високо ценено и търсено умение, приравнено по ранг с изкуството, дърводелството и други занаяти, които изискват усилено обучение.

По време на Първата световна война, мъже се включват в занаята, заедно с много жени и деца, и допринасят за военните усилия като плетат пуловери, шапки, чорапи и шалове за войниците в армията.

В наши дни, все повече мъже захващат куките и се противопоставят на натиска на модерната култура. Разликата е, че сега фокусът в плетенето е изместен от крайния продукт в посока положителните страни на занаята сам по себе си.

В интервю на Telegraph, британският дизайнер на плетива Брандън Мабли, чиито курсове по плетене привличат мъже от всички професии (от лекари до адвокати), заключва: “Плетенето помага изключително при високи нива на стрес…То е новата Медитация или Йога.”

Ще се радваме да споделите вашите впечатления за тази тенденция и има ли почва тя у нас в секцията за коментари по-долу!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *