Fraud Blocker Жилетка Baby Love - PERFORMANCE YARN

Съкращения:

Бр. – бримка

НП – нисък пълнеж

ЛБ – лицева бримка на една кука (Изплита се нисък пълнеж, но куката не се вмъква в най-горната бримка от последния ред, а между двете примки на бримката от по-долния ред. Така изплетено, плетивото наподобява лицева плетка на две куки)

НПЗП  – нисък пълнеж през задната примка

Св. – свиване

Бобче – Намята се, куката се промушва през бримката и конецът се изтегля. Намята се и се изплитат първите две бримки на куката. Това се повтаря още 4 пъти в същата бримка. На куката се получават 6 бримки. Намята се и шестте бримки се изплита заедно. Винаги след Бобче се изплита и НП в следващата бримка.

Моделът е изработен с прежда 50 гр. – 55 метра – Merino Passion

Моделът може да бъде изплетен и  с по-тънка прежда, ако желаете по-пролетен вариант на жилетката.

 

Инструкции:

Изплетете предната лява страна

Изплита се синджир от 33 въздушни бримки. Обръщаме плетивото и от втората бримка след куката изплитаме 32 НП. В следващите 14 реда плетем НП само в задната примка на бримките от реда. В края на всеки ред обръщаме и изплитаме по една въздушна бримка, преди да започнем новия ред.

Както виждате на снимката има 15 реда – един ред от НП и 14 реда НПЗП.

Свиваме, за да оформим бието.

Започваме да оформяме острото бие на плетената ни горница. За целта трябва да свиваме по една бримка на всеки ред, докато бримките на реда станат 21.

Наддаваме за първия ръкав

След като вече имаме 21 бр на предницата, наплитаме синджир от 28 въздушни бримки, обръщаме плетивото и изплитаме 27 НП по синджира, 19НПЗП, 1 Св.

Изплитаме още 9 реда като свиваме в областта на бието на всеки ред, докато се получат 38 бр.

Изплитаме още 5 ред по 38бр. и отрязваме конеца.

Оставете тази част за по-късно, ще продължим да работим по нея, следкато завършим парчето с плетка Бобче.

Изплитаме предната дясна част с Бобчета

Започваме тази част по същия начин като предишната: изплитаме синджир от 33 въздушни бримки и 3 реда от по 32 НПЗП.

От тук започваме да редуваме ред ЛБ, ред бримки Бобче. Но преди да започнем да плетем ЛБ, е много важно да свием няколко бримки, тъй като този вид бримка, който се изплита в центъра на всяка от бримките на по-долния ред, изглежда различно и се разтяга повече от обикновените бримки НП.

След този преходен ред, изплетете цял ред с ЛБ. ЛБ се плете подобно на обикновен НП, но като се вмъква куката в центъра на обратното V, което образува бримката от предходния ред.

На следващия ред плетем Бобчета: 1 въздушна бримка, 1 ЛБ, 1 Бобче, 5 ЛБ, 1 Бобче, 5 ЛБ, 1 Бобче, 5 ЛБ, 1 Бобче, 5 ЛБ, 1 Бобче, 2ЛБ.

Изплитаме още 13 реда, като редуваме един ред от Бобчета, на всеки 3 реда от ЛБ и една пуканка на всеки 5 бримки.

Свиваме, за да оформим дясната страна на бието

Точно както направихме при лявата предна част, и тук трябва да оформим бието. За да го направим, свиваме с една бримка на всеки ред, когато стигнем до бието, докато на получим ред от 20 бр.

Наддаваме за втория ръкав

След като сме получили 20 бр., изплитаме синджир от 28 въздушни бримки, обръщаме изделието и изплитаме 27 бр. по продължението на синджира, 18ЛБ, 1 Св.

Изплитаме още 8 реда, като свиваме на всеки ред, докато станат 38 бр. Запомнете, че винаги трябва да редувате НПЗП в тази зона на ръкава с ЛБ и Бобчетата, където си съответстват. Плетем по този начин докато редът стане 38 бр.

Съединяваме двете предни части на бебешкото кимоно в областта на бието

След като петте реда без свивки са завършени, изплитаме 10 бр. Това зинджирче ще бъде в областта на шията и ще служи за съединяване на двете предни части.

Взимаме лявата част, която бяхме оставили и я поставяме под предната част с Бобчетата. След синджирчето продължаваме да плетем 38 бр. от ръкава на първата предна част, която изплетохме.

Изплитаме гърба на ръкавите

Оттук нататък плетем нашето Бебешко Кимоно като едно цяло.

Изплитаме 13 реда от по 86 бр.

Изплитаме гърба на кимоното

Завършваме плетената част от бебешката горничка  с изплитането на гърба.

Изплитаме 59 НПЗП, обръщаме изделието и изплитаме 32 НПЗП. Така ще наплитаме само над централните 32 бр.

Изплитаме още 24 реда и отрязваме конеца. Имайте предвид, че той ще се използва за зашиването на ръкава към едната страна на кимоното, затова го оставете достатъчно дълъг.

С оставащия конец зашиваме долната част на десния ръкав към страната на бебшката горничка.

Отрязваме нов конец и повтаряме същото с другата страна  и долната част на левия ръкав.

Обрамчваме краищата със залепена бримка по цялото протежение. Започваме от левия ъгъл, минаваме през зоната на бието и продължаваме по предната част от плетка Бобчета. По този начин имаме мног по-изгладен и еднороден ръб.

Накрая пришиваме вътрешните и външните връзки, с които се завързва бебешкото плетено кимоно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *