Fraud Blocker Модел Есенни листа с Linen Blend - PERFORMANCE YARN

Дизайнер: Вера Илиева

Повече за Автора: www.yarnspot.bg

Обичаме есента и безбройните нюанси на червено, жълто, кафяво, оранжево и зелено, носещи толкова много уют и топлина. И тъй като есента вече е при нас, решихме да ви подарим този модел на плетени листа, които можете да изработите в най-различни размери и цветове и да използвате за декорация у дома, за допълнение на масата към чашата с горещ чай или кафе, за украса към ръчно опакован красив подарък или като изненада за любим човек.

Ние си изплетохме по две листа от трите цвята – златно жълто, величествено бордо и есенно зелено, които можете да откриете в палитрата на Linen Blend. Така есенният ни комплект от плетени цветя е напълно завършен!

Плетените листа се изработват на две игли в посока от дръжката към върха на листото. Плете се на редове, като се редува лицева и опакова страна на плетивото.

Размер: Височина от основата на дръжката до върха на листото – 16 см. Широчина в най-широката част на листото – 10 см. Размерът може да се промени изключително лесно, като се намали или увеличи броят на редовете, в които се правят наддавките (и съответно, това автоматично ще доведе до намаляване на броя на редовете със свиване на бримките).

Прежда: Linen Blend (50% памук; 50% лен); 80 м в 50 гр.

Цветовете, с които са изработени плетените листа са 152, 190 и 22.

За изплитането на едно листо с размери 16 см на 10 см са необходими около 8 гр. (13 м) прежда Linen Blend. Едно кълбо от преждата е достатъчно за изработката на 6 броя едноцветни листа в посочените размери.

Игли: Моделът позволява плетените листа да се изработят с прави игли, с обръч и дори с две чорапени игли. Размер на иглите – 3.50 мм.

Използвани плетки:

Гладка лицева плетка: Всички бримки се изплитат като лицеви от лицевата страна и като опакови от опаковата страна.

Жартиерна плетка: Всички бримки се изплитат като лицеви и от двете страни на плетивото.

Описание

Използвани бримки и съкращения:

л.бр. – лицева бримка

о.бр. – опакова бримка

1н.бр.д. – една нова бримка с наклон вдясно (една наддавка с наклон вдясно) – Изплита се в хоризонталната нишка между две бримки от долния ред. С помощта на лявата игла захванете хоризонталната нишка между двете бримки от предишния ред, като я промушите отзад напред. Получава се една нова наметка (бримка) върху лявата игла. Промушете дясната игла от ляво на дясно в предната част (тази откъм вас) и я изплетете като нормална лицева. На английски ще срещнете съкращението като M1R.

1н.бр.л. – една нова бримка с наклон вляво (една наддавка с наклон вляво) – Изплита се в хоризонталната нишка между две бримки от долния ред. С помощта на лявата игла захванете хоризонталната нишка между двете бримки от предишния ред, като я промушите отпред назад. Получава се една нова наметка (бримка) върху лявата игла. Промушете дясната игла от дясно на ляво в задната част и я изплетете като превита лицева. На английски ще срещнете съкращението като M1L.

1св.л.бр.л. – една свита лицева бримка с наклон вляво – Изплита се като свалите на дясната игла две бримки една след друга все едно ще се плетат лицеви, но без да ги изплитате, след това ги върнете на лявата игла и ги изплетете през задната им част (както се плете превита лицева бримка). На английски ще срещнете съкращението като SSK.

1св.л.бр.д. – една свита лицева бримка с наклон вдясно – Две лицеви бримки се изплитат заедно. На английски ще срещнете съкращението като K2TOG.

2св.л.бр.ц. – две централно свити лицеви бримки – Изплита се като свалите на дясната игла две бримки заедно, не една след друга (с движение на иглата все едно ще ги плетете като лицева). Изплитате следващата бримка лицева и премятате прехвърлените бримки над нея. По този начин от 3 бримки се получава една лицева, която застава в центъра на свитите три без наклон вляво или вдясно. На английски ще срещнете съкращението като S2KP2, or sl 2-k1-p2sso.

 

Инструкции

Начало: Нанизват се 3 бримки.

Ред 1-6: Всички бримки се изплитат лицеви.

Ред 7: 1 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 1 л.бр.

Ред 8: 2 л.бр.; 1 о.бр.; 2 л.бр.

Ред 9: 2 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 2 л.бр.

Ред 10 и всички четни редове до Ред 44 вкл: 2 л.бр.; опакови бримки до последните две на реда; 2 л.бр.

Ред 11: 3 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 3 л.бр.

Ред 13: 4 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 4 л.бр.

Ред 15: 5 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 5 л.бр.

Ред 17: 6 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 6 л.бр.

Ред 19: 7 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 7 л.бр.

Ред 21: 8 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 8 л.бр.

Ред 23: 9 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 9 л.бр.

Ред 25: 10 л.бр.; 1н.бр.д.; 1 л.бр. (тази е централната бримка на реда); 1н.бр.л.; 10 л.бр.

Ред 27: всички бримки се изплитат лицеви

Ред 29, 31, 33, 35, 37, 39, 41, 43: 2 л.бр.; 1св.л.бр.л.; лицеви бримки до последните 4 бримки; 1св.л.бр.д.; 2 л.бр

Ред 45: 2 л.бр.; 2св.л.бр.ц.; 2 л.бр

Ред 46: 1 л.бр.; 1 о.бр.; 1 л.бр.

Ред 47: 2св.л.бр.ц.

Завършване:

Отрежете конеца на около 10 см от последната бримка. Промушете го през нея и стегнете. Скрийте двата конеца (в началото и края) с помощта на игла.

Съвет: След изплитане, плетивото изглежда доста огънато. Можете да го изгладите с пара или да го намокрите и фиксирате в желаната форма с помощта на карфици. След изглаждане или изсъхване то ще заеме формата си.

 

2 Comments

  1. гинка каза:

    моля качете и видео

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *