Fraud Blocker През март: изплитаме истории с Denny's Beauties - PERFORMANCE YARN

През март: изплитаме истории с Denny’s Beauties

През този месец март искаме да превърнем плетенето не просто в изкуство, а в символ на връзката и подкрепата между жените.

Ще ви потопим по-дълбоко в света на плетенето като начин за себеизразяване, предизвикателство и хоби. Ще ви вдъхновим, запознавайки ви с пет удивителни жени. За тях преждата не е просто нишка, а символ на творчество и споделеност- традиция предавана от майка на дъщеря и от приятелка на приятелка.

Запознайте се с Дени от Denny’s Beauties

Представете се с няколко думи.

Казвам се Дени и съм майстор Художествено плетиво, библиотекар по образование и кандидат-специалист по дигитален маркетинг. Развивам свой сайт – dennysbeauties.com, който е блог за плетене на една кука и YouTube канал с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти с Ализе Пуфи – Denny’s Beauties, в който споделям част от моите авторски модели.
Обожавам да плета, да чета и да споделям знанията и опита си с всички, които искат да научат повече за плетенето на една кука.

Как се появи плетенето във Вашия живот?

Честно казано не помня на какво съм се научила първо – да плета или да чета. Плета още от много малка, преди повече от 30 години баба ми ме научи на две куки и дълго време плетях само с шишове. Имах огромно желание да се науча да плета на една кука след като гледах един филм, в който една от главните героини носеше най-различни и красиви плетени шапки на една кука, но не познавах никой, който може да ме научи. Доста по-късно, преди около 15-тина години попаднах на видео в YouTube с урок по плетене на една кука и така започна моето приключение. От тогава съм хващала шишовете само един път, заради изпита ми за майстор, на който трябваше да представя плетива, направени с различни техники. Изплетох блуза, но да си призная ми беше малко безинтересно. Всеки си има любима техника и за мен това е плетенето на една кука, не бих я сменила с никоя друга!

Кои са най-важните неща, на които Ви научи плетенето?

Плетенето ме научи на толкова важни неща, че ще ми е трудно да изброя всички. За търпение и постоянство е ясно. Аз всъщност съм много нетърпелив човек в живота и благодарение на плетенето някак успявам да се балансирам. Постоянство, защото няма как да искаш да си добър в нещо без да го правиш всеки ден. Има дни, в които плета и по 10 часа (не го правете, моля, вредно е както за тялото, така и за психическото ви състояние), има и дни когато изплитам 2 реда, защото нямам време за повече. Но нямам и ден без плетене за последните над 3 години, откакто се занимавам професионално с това. Казват, че за да станеш истински добър в нещо, трябва да имаш поне 10 000 часа работа в тази сфера. Още ги нямам, но времето е пред мен.
Плетенето ме научи, че денят не трябва да се познава по сутринта и винаги можеш да се изненадаш приятно от крайния резултат. В моите социални мрежи обичам да споделям историите на плетивата, които изработвам – как съм ги плела, къде съм ги плела, за да вдъхновя повече хора да се научат да плетат, а и да видят, че плетивата могат да бъдат стилни и модерни. В процеса на плетене едно изделие се превръща от топка прежда в красива блуза или рокля, първоначално не изглежда много добре, на части, висят конци от тук от там, но когато се пипне с усет и майсторлък и добие завършен вид, вече изглежда по съвсем различен начин.

Какви са най-неочакваните предизвикателства, свързани с плетенето, с които сте се сблъсквала?

Предизвикателства с плетенето не мога да кажа, че съм имала. В днешно време е толкова лесно да намериш всичко, което ти трябва да знаеш и можеш. Само трябва за знаеш къде да го търсиш и естествено да имаш време за това. По-скоро ми е предизвикателство как да се спра да плета когато ме чакат още 100 други неща за свършване. Предполагам, че е така за всички, не само за мен. Както и покупката на прежди. Колкото и да имаш, никога не е достатъчно!

Каква е Вашата философия зад избора на материали и цветове за Вашите плетива?

Обичам да ми е цветно, свежо, оригинално, нестандартно и, разбира се, елегантно. И да, от някои прежди могат да бъдат изплетени елегантни изделия, докато от други каквото и да направиш все ще е кич. За мен дрехите и аксесоарите трябва да носят настроение, енергия, а това се постига с ярки и добре съчетани цветове. Относно материалите, обичам да експериментирам. Първа аз започнах в България да правя дрехи с прежда Ализе Пуфи, имам и много видеа в канала с уроци за плетене на елечета, шапки, шалове. Моите чанти с текстилна прежда и декупаж също нямаха еквивалент за времето когато започнах да ги правя преди 3 години. Имам и модели на дрехи – рокли, поли и бюстиета, изплетени с текстилна прежда на една кука, също идея, която не съм виждала друг да реализира. Винаги търся нещо нестандартно и различно, защото самата аз съм такава и нещата, които правя отразяват и моята същност. Създавам дрехи и аксесоари за мен, аз съм идеалният си клиент. Не бих изплела нещо, което не ми харесва, нито като прежда, нито като модел.

Кои са най-необичайните неща, от които сте срещала вдъхновение за Вашите проекти?

Най-често ме вдъхновява самата прежда или модела, който искам да направя. Не копирам други дизайнери на плетива, защото искам моите модели да са разпознаваеми и хората да ги свързват с мен. Това, че някакъв модел е модерен и половината плетачки в Инстаграм са го направили може само да ме откаже да направя нещо подобно. По-скоро си измислям някакъв модел – рокля, блуза, решавам каква искам да бъде точно кройката, преждата и действам. Много пъти започвам с една идея, а в процеса на плетене променям всичко. С две думи – обичам да импровизирам.

Каква е атмосферата около Вас, когато плетете?

Атмосферата винаги е различна, защото аз плета навсякъде. Винаги имам плетка в чантата. Когато пътувам със семейството ми, плета в колата по пътя – не обичам да се возя и да стоя седнала с часове и само това успява да ме накара да не мрънкам когато пътуваме далеч. Вкъщи плета естествено постоянно, а последните 2 години, атмосферата е много образователна, защото докато плета си слушам лекциите от курсовете по дигитален маркетинг. Ако нямам лекции, което е изключително рядко, слушам музика с вибрации. Пускам си YouTube и си избирам за какво искам да е – за здраве, за любов, има дори за отслабване. Много е успокояваща и намалява умората. Или поне при мен е така.

Каква е най-необичайната или най-интересната история, която сте преживяли, свързана с плетене?

Имам толкова необичайни истории, свързани с плетене, че мога да разказвам до утре… За мен те са чудеса, не точно интересни истории. Ще ви споделя три от тях, но имам още много.
Последните 6 години в началото на всеки декември със семейството ми ходим до с. Златолист и храма на Преподобна Стойна. Винаги се люлея на люлката до 1300- годишния чинар и си пожелавам желание, а после слизаме в храма, сядам на столчетата и просто си стоя, за да усетя енергията. За хората, които познават работата ми знаят, че една от любимите ми техники за плетене са бабините квадрати и съм правила почти всичко с тях – чанти, рокли, одеяла, жилетки… Бях ходила вече няколко пъти в храма и се занимавах професионално с плетене, когато в един от тези пъти се загледах в подложките на столчетата и изненада – всички бях плетени и с бабини квадрати. Не знам как не съм ги забелязала предните години, но факт… Друго, което ме кара да вярвам, че Преподобна Стойна ми изпрати тази мисия, защото аз приемам за моя мисия да науча хората да плетат и да направя ръчното плетиво популярно, е, че тя е починала на 22 декември, а аз съм родена на 23 декември. Когато четох книгата “ Съвършената. Преподобна Стойна, неканоничната светица” на Неда Антонова, останах поразена още от първите страници когато прочетох за перденцата в стаята й, плетени на една кука… Знам, че за някои ще се сторят случайни съвпадения, но аз вярвам, че не е така.
Втората история, която ще ви разкажа е свързана с певицата Ева, повечето хора я познават като Ева от първия сезон на Ергена. Преди да започна с курсовете, всяка сутрин, докато чистих и подреждах, си пусках онлайн семинари за бизнес и самоусъвършенстване. Слушам си една сутрин и лекторът разказва как може да потърсим инфлуенсъри, които да рекламират нашите продукти. Това се случва преди три години, когато инфлуенсър-маркетинга не беше толкова познат в България. Слушам лекцията и си мисля: “ Кой ли пък ще иска да рекламира моите плетки, че и да е безплатно, защото нямам възможност да си позволя да платя за такава услуга?” Да, ама не. Една сутрин съвсем скоро след това, се събуждам и си поглеждам телефона – певицата Ева ми е писала и иска да й направя чанта, а тя ще сподели за мен в социалните си медии. Трябваше ми половин час, за да осъзная, че не е шега! Направих й чантата, а и още две бюстиета, едното от текстилна прежда. Беше с тях като участник в концерта на телевизия The Voice в Бургас. Не мога да ви опиша каква радост и гордост беше за мен това!
И последната история, която ще ви разкажа е свързана с една жилетка, която изплетох. Цветът беше меланж от жълто, лилаво и зелено. Странна комбинация, но много ефектна. Последната година и повече си снимам моделите в ателието, защото всичко ми е под ръка, а и имам подходящо осветление, което е много важно за качеството на снимките. Вземам и някои плетива когато съм на почивка, особено когато знам, че ще ходим на някое красиво място. Този път дестинацията беше Белинташ в Родопите и нагласих жилетката, която последно бях изплела за снимки. Качваме се на върха на платото и какво да видя? Освен, че беше уникално красиво беше и пълно с цветя! Цветя в лилаво и жълто, а като добавим зелените планини наоколо, всичко беше точно като жилетката ми! И после как да не вярваш в чудеса?! На мен ми се случват почти всеки ден!

Какво Ви мотивира да споделяте Вашето умение с други хора?

Мотивира ме това, че знам колко трудно ми беше на мен в самото начало. Тогава видеата в YouTube бяха само на чужди езици, за разлика от сега. Това беше и главната причина да реша да направя моя канал в YouTube с уроци по плетене на една кука и плетене с пръсти. Знам какво ми дава на мен плетенето, колко щастлива и спокойна ме кара да се чувствам, и вярвам, че ако има повече хора, които плетат, светът ще е едно по-хубаво място. Затова направих и сайта ми, който е блог за плетене на една кука, в който споделям много полезна информация, безплатни схеми и идеи как да превърнеш хобито си в бизнес. А отскоро имам и онлайн курс по плетене под формата на членство в канала, за всички, които искат да плетат качествено част от моите авторски модели. Там споделям подробните етапи от плетенето на дадено изделие и трикове за плетене на една кука.

Какво е Вашето мнение за възраждането на ръчните занаяти в днешно време и как те могат да влияят на нашата култура и общество?

Това е тема, по която мога да говоря много, но най-общо казано смятам, че от нас зависи дали тези занаяти ще се възродят и запазят. За моя радост виждам още много млади хора в различни сфери на ръчната изработка, които искат да споделят своя опит и да популяризират занаята, с който се занимават. Ръчното творчество е вид арт терапия, за плетенето изследвания доказват, че е по-добро дори от йога. Има безброй доказателства в полза на това колко е полезно за психическото и физическо здраве на човек да плете. А по-здрави и спокойни хора означава едно по-добро общество, в което да живеем ние, децата ни и поколенията след нас.
Лично аз вярвам, че занаятите тепърва ще се възраждат и ще стават популярни. Най-вече защото са достъпни, вече онлайн можеш да се научиш на всичко. По цял свят ръчно изработеното е на почит и се цени, това ще дойде и при нас, а колко скоро зависи само от нас творците. И най-вече във време, в което всичко се произвежда в стотици хиляди и милиони бройки, всеки би искал да притежава нещо изработено специално за него. Изделие уникат, което само той ще притежава. Ако може и да си го направи сам, ще е чудесно.

Ако бях прежда, щях да съм

Трудно ми е да си се представя само като един вид прежда. Ако трябва все пак да отговоря, ще си измисля мой вид прежда: смес от алпака, защото дори да е крехка и нежна топли много; памук, защото е хигроскопичен и задържа водата (в моя случай позитивни емоции и неизчерпаема енергия ); ламе – защото винаги трябва да има блясък! И естествено цветът на преждата ми ще е цикламен 🙂

Можете да последвате Дени във Фейсбук, Инстаграм и YouTube

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *