Fraud Blocker През март: Изплитаме истории с "Наметка плетка" - PERFORMANCE YARN

През март: Изплитаме истории с “Наметка плетка”

През този месец март искаме да превърнем плетенето не просто в изкуство, а в символ на връзката и подкрепата между жените.

Ще ви потопим по-дълбоко в света на плетенето като начин за себеизразяване, предизвикателство и хоби. Ще ви вдъхновим, запознавайки ви с пет удивителни жени. За тях преждата не е просто нишка, а символ на творчество и споделеност- традиция предавана от майка на дъщеря и от приятелка на приятелка. 

Запознайте се с Александра от “Наметка плетка”

Представете се с няколко думи

Здравейте, казвам се Александра. Обичам да прекарвам време със семейството си, да пътешествам и да плета.

Как се появи плетенето във Вашия живот?

Баба ми ме научи да плета, когато бях малка. А майка ми ме върна към плетенето, когато преди 6 години ми подари книга за плетене, прежда и шишове и от тогава почти няма ден, в който да не съм плела.

Кои са най-важните неща, на които Ви научи плетенето?

Научи ме на търпение и че не трябва да се плаша от трудните и непознати неща. И че с малки и ежедневни усилия може да се постигне много. Бримка по бримка, ред по ред…

Какви са най-неочакваните предизвикателства, свързани с плетенето, с които сте се сблъсквала?

Едно от най-предизвикателните неща за мен беше да се науча да различавам коя е лицевата и коя е опаковата страна на плетивото. На първите ми снимки се вижда, че не винаги успявах да отгатна. След като усвоих това умение, остана другото ми голямо и неочаквано предизвикателство – как да побера 100 кълба прежда в един малък шкаф.

Каква е Вашата философия зад избора на материали и цветове за Вашите плетива?

Предпочитам да плета с естествени материали. А цветовете избирам според настроението си и проекта, на който съм се спряла. Може би предпочитам цветовете от топлата гама.

Кои са най-необичайните неща, от които сте срещала вдъхновение за Вашите проекти?

Вдъхновявам се много, докато разглеждам снимки на плетива и прежди. Също и при вида и допира на някоя прежда. Веднага започвам да си представям как изплитам нещо с нея.

Каква обичате да е атмосферата около Вас, когато плетете?

Много обичам да плета вечер, когато всички са си легнали, гледайки “Приятели” за стотен път.

Каква е най-необичайната или най-интересната история, която сте преживяла, свързана с плетене?

Когато започнах да плета, си мислех, че е много трудно и не вярвах, че ще се науча да плета нещо различно от шал. Тогава майка ми ми каза: “Глупости, много е лесно, те са три бримки – лицева, опакова и наметка, всичко после е комбинация от тях”. Реално са малко повече бримките, но това, което тя каза много ме окуражи да не се отказвам. Постепенно знанията се натрупват и наистина – от “три” бримки се получават големи чудеса.

Какво Ви мотивира да споделяте Вашето умение с други хора?

Обичам да споделям това, върху което работя в момента и да черпя вдъхновение от това, което другите творят.

Какво е Вашето мнение за възраждането на ръчните занаяти в днешно време и как те могат да влияят на нашата култура и общество?

Много се радвам, че все повече хора се връщат към това да творят с ръцете си и че все повече хора оценяват труда им. Мисля, че е много важно да не оставяме ръчните занаяти да бъдат забравени и да изчезнат с времето.

Ако бях прежда, щях да съм …

Мерино – мека и еластична, от която се получават правилни бримки и при криво плетене.

Можете да последвате Александра в профилите й във Фейсбук и Инстаграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *