Fraud Blocker Шал-шапка Ерин - описание за изплитане - PERFORMANCE YARN

Дизайнер: ValKnitting – Valentina Georgieva

Куки:

Обръч куки размер 3мм с дължина на обръча 60 см. или подходяща за желания от вас размер.

Прежда:

Performance Woolinen (Fingering Weight) 80% мерино вълна, 20% лен (1 кълбо – 50 гр., 200 м.)

За шала са използвани около 150 гр. или 600 м. Три чилета цвят А (основен) и едно чиле цват Б (контрастен цвят), приблизително 500 м. цвят А и 100 м. цвят Б.

На снимката цвят 208 (А) и 06 (Б)

Мащаб:

30 бр./36 реда = 10 см. лицева плетка след мокро фиксиране.

Размер:

За възрастни, едноразмерен

Размер на завършеното изделие:

Ширина – 33 см. (обиколка – 66 см.)

Дължина – 29 см.

Размерите са взети в свободно, неразтегнато, състояние на изделието след мокро фиксиране.

Допълнителни материали:

 • Конец от мека прежда (за започване на плетката с допълнителен конец)
 • Кука за плетене на една кука (за метода започване на плетката с допълнителен конец)
 • Маркер за бримки
 • Допълнителен обръч куки размер 3мм. и дължина на обръча около или над 60 см.
 • Игла за нашиване за скриване на конците и съединяване на краищата
 • Карфици (тел за фиксиране по ваше усмотрение)

Бележки по изработването:

 • Плете се в кръг
 • Плете се едно цяло парче
 • В този модел са приложени Метод за започване на плетка с допълнителен конец (с помощта на куката за плетене на една кука) и Метод на съединяване (безшевно съединяване с игла)

 Бележки по схемата:

 • Плете се в кръг като схемата се повтаря 28 пъти
 • Редовете между 1 – 8 в схемата се изплитат 13 пъти.

 Съкращения:

Бр. – бримка

Зап. – започване

Л – лицева бримка

А – основен цвят

Б – контрастиращ цвят

Схема:

По метода на заплитане на плетката с допълнителен конец, в кука за плетене на една кука и мек допълнителен конец, наплетете 196 бр. Отбележете мястото с маркер и съединете първата и последната бримки, за да се получи кръг и внимавайте да не усучете плетивото.

Тяло:

Ред 1-2: Л 196 с цвят А (196 бр.)

Ред 3-6: [Л 5 с цвят А, Л 2 с цвят Б] x 28 (196 бр.)

Ред 7-8: [Л 2 с цвят А, Л 5 с цвят Б] x 28 (196 бр.)

Повторете от Ред 1 – 8 още тринадесет пъти. Общият брой на получените редове трябва да е 104.

Забележка:  Редове 1-8 отговарят на редовете в таблицата.

Ред 105-208: Л 196 с цвят А (196 бр)

(снимка стр. 2)

Съединяване (безшевно)

Преди да съедините двата края, обърнете шала с опакото навън и скрийте конците. Ако не направите тази стъпка преди да съедините краищата, след това няма да имате достъп до опаката част на шала, за да го направите в последствие.

След това обърнете отново шала с лицевата част навън, издърпайте допълнителния конец от първия ред на плетката и наденете свободните бримки на допълнителен обръч куки. Трябва да изравните куките в двата края на шала, за да не се усуче.

Срежете конеца на преждата, с която работите, и оставете дължина 4 пъти повече отколкото ще бъде дължината на шева. Прекарайте единия ръб на шала през средата му, за да могат и двете лицеви страни да гледат навън, и върховете и на двете куки да сочат надясно, а конецът, с който работите да е на задната кука. Вденете конеца в иглата за шиене и следвайте инструкциите по-нататък, като работите от дясно наляво.

Стъпка 1. Промушете иглата в първата бримка на Предната кука като за изплитане на опака бримка, но не сваляйте бримката от куката.

Стъпка 2. Промушете иглата в първата бримка от Задната кука като за изплитане на лицева бримка, но не сваляйте бримката от куката.

Стъпка 3. Промушете иглата в първата бримка от Предната кука като за изплитане на лицева примка, като извадите бримката от куката и издърпате конеца през нея. Промушете иглата в следващата бримка от Предната кука като за изплитане на опака бримка, издърпвайки я леко, и я оставете на куката.

Стъпка 4. Промушете иглата в първата бримка от Задната кука като за изплитане на опака бримка и извадете бримката от куката, като издърпате конеца през нея. Промушете иглата в следващата бримка от Задната кука като за изплитане на лицева бримка, издърпвайки я леко, и я оставете на куката.

Повтаряйте стъпка 3 и 4 докато на всяка от куките остане по една бримка, като през цялото време придърпвате и затягате равномерно конеца, с който пришивате страните, за да не се различава от цялата плетка. За да завършите, промушете иглата в последната бримка на Предната кука като за изплитане на лицева бримка, и я измушете от куката. А сега, промушете иглата в последната бримка от Задната кука като за изплитане на опакова бримка и я измушете от куката. Издърпайте конеца и внимателно затегнете, за да не разместите бримките. Скрийте и зачистете края на конеца.

Можете да фиксирате с вода по ваша преценка.

Авторски права

Този модел е собственост на ValKnitting (Валентина Фезова-Георгиева). Той е под закрила на авторското право и може да бъде използван единствено за нетърговски цели. Можете да го използвате, за да плетете за себе си, за подарък или благотворително. Артикули, изплетени по този модел не могат да бъдат продавани. Моделът не може да бъде възпроизвеждан или разпространяван онлайн. Не може да бъде превеждан, възпроизвеждан и разпространяван на друг език. Свалянето или принтирането на модела означава съгласие с тези условия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *